Onverwachts op Lelystad

Vandaag ging ik weer even vliegen om wat ‘airwork’ (oefeningen in de lucht) te oefenen en om ‘current’ te blijven. Noord-oost van Deventer was er een heel groot gat in het wolkendek waardoor we mooi boven het wolkendek en boven het gat konden vliegen. Toen ik klaar was met oefenen wilde ik weer terug gaan door dat grote gat, alleen met dat ik daalde en naar het gat terug vloog slonk het gat zeer snel. Ik heb nog nooit een gat zo snel dicht zien gaan met wolken. Tja, en toen konden we er niet meer doorheen vliegen. We gingen op zoek naar andere gaten in het wolkendek. Er waren nog wel wat gaatjes, maar die waren helaas te klein om doorheen te gaan. Onder het wolkendek komen was dus geen optie. We waren zo goed als boven Teuge, maarja we konden dus niet dalen. Toen maar koers gezet naar Lelystad. Normaal kom je Lelystad via de Noord-oost kant binnen alleen daar hing een flinke donkere lucht dus vroeg ik de luchtverkeersleiding om een andere route. Gelukkig mocht ik vanaf het zuiden aanvliegen. Zuid van Lelystad waren weer stukken blauw waardoor we weer onder het wolkendek konden komen. Fijn. Eenmaal op Lelystad nogmaals het weer checken. Helaas heeft Teuge geen eigen weerbericht maar even later hoorde ik van mensen op Teuge dat de lucht daar vol met blauwe grote gaten zat. Dus ik een vliegplan ingediend om terug te gaan, want Lelystad is een gecontroleerd veld dus daar mag je niet zonder vliegplan weg. Helaas kon ik niet gelijk terug omdat je een vliegplan een bepaalde tijd van te voren in moet dienen. Dus ik wachten in de PH-VES, het vliegtuigje waarmee ik was, terwijl ik de lucht in Lelystad langzaam slechter zag worden. Kijken naar mijn horloge, kijken naar de wolken die uit het oosten naderen, naar mijn horloge, naar de wolken die weer wat dichterbij kwamen, naar mijn horloge, yes ik mag. De motor gestart en weer onderweg naar Teuge. De wolken hadden ondertussen de kop weer opgestoken richting Teuge, alleen dit keer vloog ik eronder. Het zicht was gelukkig goed en ik kon een route maken om dorpjes/steden heen zodat ik redelijk laag kon vliegen. Mijn backup plan als de wolken nog lager kwamen te hangen was om naar Rotterdam te gaan of terug naar Lelystad (als dat nog zou kunnen). Rotterdam zou sowieso goed weer blijven, dus er was altijd een veilige optie en ik had meer dan genoeg brandstof, alleen Rotterdam is onhandig ver weg. Gelukkig was een tweede uitwijk niet nodig en kon ik veilig op Teuge landen. Een poosje later zat ik op mijn fiets van Teuge naar Twello richting de supermarkt. En wat denk je? Stralende zon en blauwe lucht. Het weer in Teuge was vandaag nogal…wisselvallig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *